Toepassing glaswol kostenefficiënt

Basalt Bouwadvies heeft onderzoek uitgevoerd naar de kosten van verschillende spouwmuren. De volgende isolatiematerialen voor een Rc van 4,5 m2.K/W zijn vergeleken:

  • Glaswol, Multimax 30 Ultra 121 mm
  • Glaswol, Mupan Ultra XS 131 mm
  • Glaswol, Mupan Plus 150 mm
  • PIR, 100 mm
  • Resolschuim, 84 mm

Waar soms wordt aangenomen dat een iets dikkere gevel veel extra kosten met zich meebrengt, blijken gevels met zachte isolatie uiteindelijk goedkoper te zijn dan gevels met harde isolatie. De besparing kan oplopen van € 326 voor een rijtussenwoning tot maar liefst € 2.160 voor een vrijstaande woning.

 In het rapport staat de volgende conclusie:
“Bij een harde isolatieplaat zijn de verwerkingskosten hoger dan bij zachte isolatie. Tevens moeten er voor harde isolaties boorankers worden toegepast, wat een andere verwerking heeft dan metselspouwankers. Op beide manieren hebben de gevels met zachte isolatie een dikker gevelpakket maar toch zijn deze uiteindelijk goedkoper dan een gevel met harde isolatie.” (Basalt, 2015)

Bij de berekeningen worden alle extra kosten voor fundering, grondwerk, aftimmering van kozijnen, dakelementen, metselwerk etc. meegenomen.

Onderzoek van Basalt toont ook aan dat een prefab sporenkap goedkoper is dan sandwich dakelementen. De aankoopkosten per m2 van de sporenkap zijn weliswaar hoger dan die van een sandwich dakelement, maar er is minder arbeid nodig op het werk. Het verschil kan oplopen tot meer dan € 3.000 bij een vrijstaande woning ten gunste van een prefab sporenkap.

kostenvergelijking

Download de conclusies van het Basalt rapport

Laat uw gegevens achter om de conclusies van het Basalt rapport te downloaden

of maak direct een afspraak om het gehele rapport in te zien.

Voornaam: *

Achternaam: *

Bedrijf*

Uw email*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.